Loading...
Pigmentvlekken

Pigmentvlekken of ouderdomsvlekken zijn afwijkingen in de huid en zijn vaak ontsierend

Pigmentvlekken en melasma

Pigmentvlekken

Bij onze geboorte hebben we nauwelijks moedervlekken, deze ontstaan in de loop der jaren door verschillende factoren.

Pigment en zon is een combinatie waarvan iedereen weet dat dit samen gaat. Ik hoor vaak in mijn praktijk “maar ik zit nooit in de zon, altijd in de schaduw” dus ik hoef me niet in te smeren. Veel mensen zijn met zonlicht graag buiten. Vergeet niet dat je met fietsen, de hond uitlaten of wachten op het schoolplein wel blootgesteld wordt aan de zon en dus aan UV-licht. Alleen ’s nachts schijnt de zon niet. Zomer en winter is er UV-licht en dit licht is verantwoordelijk voor pigment problemen.

Pigment is een kleurstof in de huid die zorgt voor de kleur van de huid. Maar ook in haren en de iris van het oog wordt gekleurd door pigment. Pigment beschermt onze huid tegen UV straling van het zonlicht. Wanneer je in de zon loopt, zit of werkt, maakt je huid meer pigment aan, dit kun je zien door de bruine kleur van je huid. Over het algemeen voelen we ons prettig als de huid een bruin tintje heeft. 

Wat dieper in de huid zitten pigmentcellen (melanocyten) die hier verantwoordelijk voor zijn. Deze cellen wordt actief. Maar soms werken ze niet (meer) zo goed. Vooral als we ouder worden kan er een soort slijtage van deze cellen optreden en kunnen er problemen ontstaan met deze melanocyten. Daardoor gaat het pigment klonteren en ontstaan pigmentvlekken

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Zwangerschapsmasker. Onder invloed van zwangerschapshormonen kan de pigmentcel overprikkeld raken en extra pigment afgeven. Je ziet dan vaak over het hele gezicht een ‘masker’ ontstaan. In de meeste gevallen verdwijnt dit weer in de jaren na de zwangeschap. Toch is voorkomen beter dan genezen. Dus vermijdt de zon zoveel mogelijk of gebruik een hoge factor.

Ouderdomsvlekken:

Ouderdomsvlekken klikt niet heel aardig. We bedoelen ermee dat deze pigment verstoringen rond middelbare leeftijd ontstaan.(Nog erger, ze worden ook wel ouderdomswratten genoemd) Ze ontstaan voornamelijk op het gezicht (hoofd bij kale mannen) en op ruggen van de hand. Deze plekken worden het vaakst bloodgesteld aan de zon. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goed aardig en middels stikstof door de huisarts te verwijderen. Ze zijn bijna altijd goedaardig. Deze vlekken zijn niet meer egaal van kleur, maar vaak met meerdere donkere/grijze kleuren en wat grillig van vorm.

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

De meeste pigmentvlekken zijn onschuldig, maar het lastige, maar ook het mooie, van huidkanker is, is dat er verschillende stadia zijn waarin een pigementcel zicht ontwikkeld tot melanoom. Het is vaak mogelijk om vroegtijdig in te grijpen om erger te voorkomen, maar het is ook wel eens verwarrend, is het nu wel of niet pluis??

Er zijn verschillende type huidkanker. De meest ernstige vorm is de melanoom.  Huidkanker komt vaker voor bij mensen boven de 60 jaar. Zij hebben in hun jeugd onbeschermd in de zon gezeten en zijn vaak verbrand. Dan loop je een groter risico. Als je ziet dat een moedervlek veranderd van vorm, groter wordt of anders van kleur is dan de vlekjes er omheen of af en toe gaat bloeden ga dan naar de huisarts.

Twijfel je over een moedervlek ga dan ALTIJD naar de huisarts. Ik kijk ook altijd mee met mijn klanten en als ik het niet vertrouw geef ik dat altijd aan. Als specialist word ik getraind om mee te kijken en te waarschuwen. Ik kan (en mag) geen diagnose stellen.

 

Hoe behandel je pigmentvlekken.

Pigmentvlekken zijn lastig te behandelen. Mede doordat ze in verschillende lagen van de huid zitten. Dat betekend dat je niet altijd weet of je diep genoeg gaat met behandelingen om de klomp pigmentcellen  “uit elkaar” te halen.

Er zijn er een aantal behandelingen die zorgen voor een goed resultaat.

Fruitzuurbehandelingen komen in de diepere lagen van de huid en afhankelijk van het type fruitzuur bepalen we in welke laag van de huid we willen werken om pigment aan te pakken. Microneedling is een techniek waarbij kanaaltjes in de huid worden gemaakt met miniscuul kleine naaldjes. Deze kanaaltjes worden gevuld met een ampul dat zorgt voor het verminderen van het klonteren van het pigment zodat het als het ware uit  elkaar waaiert onderin de huidlagen. Beide methodes zijn het meest effectief in kuur verband/

Na de behandeling ontvang je een verzorgingsadvies voor thuis, zodat in de tussenliggende periode er ook aan het pigment gewerkt wordt.behandelingen tegen pigmentvlekken
Vragen? Meer weten?

Vul het contactformulier in of stuur een whatsapp, wij reageren zo snel mogelijk!

Whatsapp

* Houdt u er rekening mee dat gereserveerde tijd, die niet 24 uur van te voren is geannuleerd, in rekening wordt gebracht?

The best thing for your skin is your smile.

Klaar voor de beste huid van uw leven? Bel: 0318-552324, of stuur een whatsappje via onderstaande button.

Whatsapp

Boek nu!