Loading...
Blog 2.0

Alles wat je moet weten over pigment en pigmentvlekken!

Alles wat je moet weten over pigment en pigmentvlekken!

Alles wat je moet weten over pigment en pigmentvlekken

In deze tijd van het jaar zie ik veel mensen in mijn praktijk met meer pigmentvlekjes dan voor de zomer. 65% van de mensen ervaren deze ontsierende vlekjes als een probleem. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekjes en niet elke vlek is hetzelfde.

Veroorzakers van pigmentproblemen zijn 

  • zon;
  • erfelijkheid;
  • hormonen;
  • ontstekingen.

Roken, luchtverontreiniging, partikels, blauw licht en infraroodstraling leveren ook een bijdrage aan pigmentatie problemen. Triggers tot hyperpigmentatie en oneffenheden verschillen afhankelijk van etnische achtergrond, veroudering, stress en blootstelling aan UV straling en omgevingsschade. 

Pigmentproblemen is dus een complex probleem en niet altijd makkelijk op te lossen. 

Als we begrijpen hoe deze vlekjes ontstaan, kunnen we ook beter begrijpen hoe we ze kunnen voorkomen, want in dit geval geldt heel sterk, voorkomen is beter dan genezen. 

Pigment is een kleurstof in de huid die ook wel melanine wordt genoemd. We spreken van pigmentproblemen als er teveel (hyperpigmentatie) of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is (hypopigmentatie).

Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen oa. hormonale veranderingen, stress en vochtgebrek de aanmaak van pigment stimuleren wat kan resulteren in hyperpigmentatie.  Ook zonnebaden zonder bescherming leidt in de meeste gevallen tot pigmentvlekken. Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.

In de meeste gevallen gaat het om hyperpigmentatie (het samenklonteren van de pigmentcel in de huid)

Er zijn verschillende vormen van pigmentstoornissen zoals wij ze noemen. De meest voorkomende pigmentstoornissen zijn:

Naevus

Een naevus, oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Naevi (moedervlekken) kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van naevi (moedervlekken) stimuleren. In een enkel geval kan een naevus (moedervlek) zich kwaadaardig ontwikkelen. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Lentigo

Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gezicht bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die, na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie, vaak weer spontaan verdwijnt. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.

Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige maar soms ontsierende aandoening; door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur, met name in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes.

Wat kan Huid2.0 voor u doen?

Er zijn verschillende behandelmethodes. De keuze wordt bepaald door het type, de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid. Pigmentproblemen kunnen behandeld worden met microdermabrasie, microneedling en ook met fruitzuur/chemische peelings worden mooie resultaten behaald.

Behandeling is niet noodzakelijk maar wanneer een melasma niet geleidelijk en snel genoeg verdwijnt, kan behandeling nuttig zijn. Met behulp van rood/blauw lichttherapie maar ook met microdermabrasie, microneedling, fruitzuur/chemische peelings kan het aanwezige pigment verminderen en/of camoufleren.

Behandeling van post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is niet noodzakelijk, maar de  storende pigmentvlekken kunnen zijn heel goed te behandelen met fruitzuur peelings  In verband met een verhoogd risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid is een donkere huid is lastiger te behandelen dan een lichte huid.

Behandeling van vitiligo wordt door een huidtherapeut gedaan. Bij Huid2.0 zijn we niet bevoegd de daarbij passende behandelingen aan te bieden en uit te voeren

Wat kunt u zelf doen?

Het allerbelangrijkste is dat het UV licht geen kans krijgt om pigmentaanmaak te verstoren. Dit doe je door een  factor 30 tot 50 te gebruiken. Belangrijk om te weten is, is dat de meeste crèmes met een factor maar 2 uur werken. Daarna bieden ze nog onvoldoende bescherming. Een dagcrème die om 8.00 uur wordt aangebracht is om 10.00 uur dus al uitgewerkt.

Niet alleen het zonnebaden kan pigmentproblemen veroorzaken, ook  het wandelen, fietsen, op het schoolplein wachten, hond uitlaten en de post uit de brievenbus halen kunnen al bijdragen aan het ontstaan van pigmentverstoringen. Elke vorm van UV licht heeft invloed, ook TL-licht geeft in lichte mate UV licht af.

Bron: www.huidprofs.nl/huidtherapie.nl

MAAK METEEN ONLINE EEN AFSPRAAK
Maak een afspraak
Vragen? Meer weten?

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.

* Houdt u er rekening mee dat gereserveerde tijd, die niet 24 uur van te voren is geannuleerd, in rekening wordt gebracht?

The best thing for your skin is your smile.

Klaar voor de beste huid van uw leven? Bel: 0318-552324, of stuur een whatsappje via onderstaande button.

Whatsapp

Boek nu!