Loading...
Blog 2.0

Zijn fruitsuikers net zo slecht als normale suiker?

Zijn fruitsuikers net zo slecht als normale suiker?

 

We doen suikers massaal in de ban. We zijn inmiddels wel op de hoogte dat suiker niet goed voor ons zou zijn. Maar ik krijg regelmatig de opmerking dat klanten ook veel minder fruit eten, omdat daar ook suiker in zit. Maar zijn deze suikers wel zo slecht voor ons?

Voedingscentrum: sinaasappel evenveel suiker als cola!

Wat  word ik verdrietig van  de opmerking van het voedingscentrum dat er in een glas sinaasappelsap net zoveel suiker zit als in een glas cola. Deze opmerking suggereert dat we net zo goed een glas cola kunnen drinken i.p.v. een glas sinasappelsap. Koren op de molen voor pubers dus, die toch echt liever een glas cola drinken.

Hoezo kunnen we een glas cola met een glas sinasappelsap vergelijken? In cola zitten geen vitamines en mineralen die we nodig hebben. In cola zit niets wat we nodig hebben. Het is totaal uit zijn verband gerukt. Wat wel klopt is dat het suikergehalte van geperste sinaasappelsap hoger is dan van verse sinaasappels omdat de vezels grotendeels achterblijven in de zeef. Hierdoor worden vruchtensuikers door het lichaam sneller verwerkt en stijgt de bloedsuikerspiegel sneller dan wanneer de vrucht met vezel en al eten wordt gegeten. Maar voor het gemak ziet het voedingscentrum de zo broodnodige vitamines en mineralen maar even over het hoofd.

Bewerkte producten

Mijn uitgangspunt is dat het meerendeel waar een ingrediëntenlijst (of steepjescode) aangekoppeld is, het om een bewerkt product gaat. Bewerkte producten bevatten vaak toegevoegde suikers, ook in producten waarvan je het niet verwacht.

Onlangs at ik een beschuit. De meeste van jullie weten dat ik al een tijd geen suiker eet, maar ik had behoefte aan iets knapperigs dus deed me tegoed aan een beschuitje kaas. Al bij de eerste hap smaakte de volkorenbeschuit zo zoet dat ik direct de ingrediënten lijst ben gaan controleren.  Helaas, ingrediënt twee was suiker. Wist je dat er 8 suikerklontjes zitten in een pizza? We krijgen dus massaal de nodige verborgen suikers binnen.

Maar wat is dan wel goed?

Maar het kan toch niet zo zijn dat wat de natuur ons schenk, niet goed voor ons is? De onbewerkte suikers van fruit zijn toch van een hele andere samenstelling dan van de bewerkte suikers uit de fabriek? Geraffineerde suikers lijken niet op de fruitsuikers, hierdoor heeft het een hele andere werking op het lichaam.

Daarbij komt dat fruit niet voor een heel groot deel uit suiker bestaat maar ook uit essentiële vitamines en mineralen. Deze hebben we enorm hard nodig voor onze gezondheid, de antioxidanten die hierin zitten beschermen ons juist tegen ziektes als kanker.

We kunnen toch veel beter minder bewerkte producten eten dan minderen in fruit? Er zal echt niemand dood gaan aan een overdosis fruit, er zal niemand ziek worden als je veel fruit eet, sterker nog het zal je beschermen tegen ziektes en kwalen.

Extra weetje

De witte velletjes van een sinasappel of mandarijn worden er vaak vakkundig afgepeuterd. Stop daarmee. Er zitten gezonden stoffen in (Bioflavonoïden) die er voor zorgen dat de vitamine C uit het fruit beter wordt opgenomen. Hoe mooi heeft moeder natuur dat voor ons bedacht.

MAAK METEEN ONLINE EEN AFSPRAAK
Maak een afspraak
Vragen? Meer weten?

Vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.

* Houdt u er rekening mee dat gereserveerde tijd, die niet 24 uur van te voren is geannuleerd, in rekening wordt gebracht?

The best thing for your skin is your smile.

Klaar voor de beste huid van uw leven? Bel: 0318-552324, of stuur een whatsappje via onderstaande button.

Whatsapp

Boek nu!